dimarts, 19 de juny del 2012

Club de lectura “El petit príncep”


Què és l’essencial de la vida? Allò que avui en general les persones consideren intrascendent, ve a ésser la raó d’existir de “El petit príncep”.
“El petit príncep” és una d’aquelles històries que es pot llegir a qualsevol edat? és per a infants o bé per a adults? 
Aquesta va ser una de les qüestions més comentades durant la trobada de lectors d’”El petit príncep” que va tenir lloc a la bct el dimarts, 12 de juny.
Aquest conte il·lustrat, que ha captivat milions de lectors i s’ha traduït a més de cent vuitanta  llengües, no deixa ningú indiferent. 

L’Iñaki Arregui, president de l’Associació El petit príncep de Catalunya, ens va fer un esbós biogràfic imprescindible per entendre l’obra. Saint-Exupéry va tenir una vida que el va marcar en tot allò que després va escriure. “El petit príncep” és una mica la seva vida. Tots venim a la terra des d’un planeta personal i comencem a fer-nos preguntes, a demanar respostes i recorrem la vida buscant l’amistat, la bondat, la imaginació, el coneixement, en definitiva, la felicitat.

Segons els assistents, a alguns els va agafar desprevinguts, els va deixar perplexos o bé no van entendre el missatge; d’altres ja l’havien llegit i van fer-ne una segona lectura. La majoria necessitava compartir la seva experiència i contrastar punts de vista.

I això és el que vam dir:
  • Un lector va comentar que, ben mirat, aquest podria haver estat el primer llibre d’educació emocional, els contes de l’”Escolta’m” de Jorge Bucay no deixen de ser versions d’”El petit príncep”.
  • Pels que l’havien llegit de petits, una segona lectura d’adults, més calmada, aturant-se a cada capítol, els ha descobert tota la força del món màgic que Saint Exupéry transmet i l’encert i vigència de les seves metàfores.
  • Algú va parlar de llegir-lo als fills, ja són grans però està convençut que d’algun dels capítols en pot sortir un debat que podria allargar-se fins la matinada.
  • Anem pel món preguntant-nos coses i les respostes les trobem, però sempre, segons qui les contesti, quedarem més o menys satisfets.
  • En el moment que l’adult entén el missatge, el pot explicar, i encomanar-lo a l’infant. Però tots vam estar d’acord que cal buscar el moment ideal per a explicar-lo a cadascú.

És inqüestionable que és un llibre que emociona, amb un ritme cinematogràfic que manté el lector enganxat fins la darrera pàgina.
Vaig llegir “El petit príncep” quan era petita, a l’escola, devia tenir deu o onze anys, i ja em devia agradar perquè d’alguna manera sempre el tinc presentt. És un llibre que no deixaré de llegir, vull que m’acompanyi tota la vida.

Montse Llovera

2 comentaris:

  1. Jo també el tinc sempre amb mi, i els meus alumnes el llegeixen amb la meva companyia. i junts aprenen a pensar sobre tot el que ens transmet. És el meu llibre de capçalera!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Dafne pel teu comentari. Tant de bo fos el llibre de capçalera de la majoria de les persones.

      Elimina